076-1256147
info@googleseo.se

Sökmotoroptimera med Yoast

Sökmotoroptimera din hemsida mha Yoast

Ett plugin som jag alltid installerar på mina webbsidor är Yoast SEO. Det hjälper dig att utforma din hemsida så bra som möjligt. Så att du blir hittad av sökmotorer. När du installerat ditt plugin Yoast SEO behöver du fylla i vissa uppgifter.

Börja sökmotoroptimera med Yoast SEO

Du skriver förstås text och rubrik, precis som vanligt. Sedan är det dags att skriva lite i Yoast också. Börja med fältet Focus keyword. Det är här du fyller i det nyckelord eller fras du vill att din nya sida ska fokusera på. Det kan t.ex. vara ordet Sökmotoroptimering.

Sedan tittar vi på Yoast SEO och ser vad den säger. Den texten du ser under Snippet preview är den text som kommer dyka upp hos Google. Det är inte alltid den blir helt optimal för att locka läsare till din sida när Google själv får välja text. Så nu ska vi göra något åt det. Klicka först på Edit snippet så kommer fälten upp. Fyll i text på SEO titel, slug och Metabeskrivning. Yoast SEO kommer mäta antalet tecken osv för att det ska bli optimalt. Den kommer även att rekommendera dig att använda ditt sökord i SEO title, slug och metabeskrivningen. Alltså så väver du in ordet du vill fokusera på i dessa fält. Men kom ihåg, vi skriver inte för sökmotorerna utan för våra användare! Så använd ett naturligt språk. Det är ju dessa texter som ska locka människor att besöka vår hemsida. Yoast SEO går även igenom din webbsida. Den tittar på ditt sökord om du har lagom stor sökordstäthet, rekommenderar att du ska använda alt taggar på bilderna på sidan. Har du mindre än de rekommenderade 300 orden på sidan så får du veta det av Yoast.

XML Sitemap – webbplatskarta

XML sitemap har du Yoast installerat så ska du bocka i enabled på den fliken. Då kommer SEO nämligen göra webbplatskartor åt dig. En webbplatskarta eller sitemap gör man för att informera sökmotorer om vilka sidor man har på sin webbsida som ska sökas igenom. Webbplatskartan är en XML-fil som listar alla sökvägar på webbsidan. Man kan även inkludera information om hur ofta sidan ändras och hur viktig sidan är i förhållande till övriga sidor på sajten. Detta gör att sökmotorerna kan söka igenom sidan smartare. Sitemapen kan även behöva kompletteras med filen robots.txt där du anger huruvida en viss fil ska indexeras eller ej.

Lättläst text

Yoast kommer även ge dig förslag på hur du ska skriva för att texten ska bli mer lättläst. T.ex. om du skrivit väldigt långa stycken, för långa meningar osv, så föreslår pluginet förbättringar av texten.

Du måste inte få högsta möjliga poäng för att din sida ska synas på Google, detta är bara ett verktyg.